Maanden op voorhand werd een datum vastgelegd waarop iedereen aanwezig kon zijn; de hondenfamilie ‘reunited’ zou plaatsvinden op zaterdag 30 april. Kort na de middag stonden we paraat voor de allereerste puppyreünie ‘te velde’. Door praktische omstandigheden waren we immers genoodzaakt om een alternatief te zoeken voor de traditionele bijeenkomst van de jeugdige honden. Weken voordien werd nagedacht en voorbereid aan een wandeling in lusvorm, die leuk en boeiend genoeg zou zijn voor de baasjes maar niet te vermoeiend voor de jonge honden. We vonden een compromis in een wandelzoektocht te Schorisse – Maarkedal, een rustige gemeente temidden de Vlaamse Ardennen. De vijf km lange tocht werd doorspekt met een twintigtal vraagjes, hoofdzakelijk over natuur en cultuur. De eerste prijs was een body-warmer.

We hoopten op droog weer want het traject liep door een drassig bos. De goden hebben onze gebeden aanvaard. Het was de eerste droge dag na een noveen van druilerige regendagen. Bij momenten was het nog moddergeploeter; een gratis wellness-arrangement voor de zestien hondenpootjes (één hondje kon door onvoorziene omstandigheden van zijn geleider niet deelnemen aan de geplande activiteiten).

De tweevoetige deelnemers zochten naar antwoorden op het world wide web, riepen de hulp in van omstaanders, belden aan bij buren, krabten in hun haren, telden, rekenden, keken omhoog, keerden op hun stappen terug, ontleden blaadjes, overlegden met elkaar, terwijl de hondjes effen konden uitrusten. Na een kleine drie uur kwamen ze aan op hun vertrekpunt. Tijd om te lessen, dorst te lessen. Bij Moeder Stiene waren we aan het juiste adres.

Na voldoende bubbels achterover te gieten, reden we naar een hondenzwembad in de buurt. De pubers mochten zich één voor één onder begeleiding in het water laten glijden om na een paar spetterende baksteenslagen rust te vinden in de onderwater bewegingen en zich zwemmend te verplaatsen naar de overkant van het zwembad. Enkele slaagden erin om deze nieuwe oefening te combineren met het apporteren van een balletje. Na vijftien minuten werden ze uit het water getild, kregen ze een warme douche en voelden ze de hete lucht van een snelblazer, die het water uit hun vacht joeg; het was de beurt aan broer of zus om zich in het natte avontuur te werpen. De meeste hondjes hadden er plezier in en hun baasjes vonden dit een leuke initiatie en zijn van plan om dit in hun streek om regelmatige basis verder te zetten.

Om af te sluiten werd bij Moeder Stiene nog een belegd broodje met verse groentjes geserveerd, werden de officiële stambomen overhandigd en was het tijd voor ‘le moment suprême’, de prijsuitreiking aan de winnaar van de wandelzoektocht. Allen moe, maar voldaan, keerden terug huiswaarts na een vijftal mooie uurtjes in elkaar’s gezelschap.

De foto’s zijn een blijvende herinnering aan een geslaagde halve dag puppyreünie.

Bedankt aan alle deelnemers voor jullie tijd en sportieve inzet! Het was voor ons een heel fijn weerzien en interessant om jullie met jullie hondje ‘bezig’ te zien. Veel succes met jullie trouwe viervoeter!

Christa en Steven,